Каква е разликата между мрежови и аналогови
системи за видеонаблюдение?

Posted by Иванка Могилска - http://mogilska.com 30/11/-0001 0 Comment(s)

 

 


 

 

Видеонаблюдението ви дава възможност да знаете какво се случва в дома ви или в стопанския обект по всяко време – 24 часа, седем дни в седмицата. При това можете да запазите записите за известен срок. Пазарът предлага техника, която снима непрекъснато или само при движение; показва общ план с или без опция за разглеждане на детайлите. Можете дори да виждате номерата на колите, които влизат в обекта, лицата на хората пред щанда, както и банкнотите, които продавачката поставя в касата. Всичко зависи от потребностите, от целите, заради които се поставя системата за видеонаблюдение, и разбира се, от бюджета.

 

Възможностите на системата за видеонаблюдение се определят от камерите. Допълнителното оборудване също зависи от техните характеристики. Огромното разнообразие си има ясна класификация, по която можете да се ориентирате, и главното деление върви по линията аналогови – цифрови.

 

 

Разлики между аналогови и цифрови системи за видеонаблюдение

 

Пиксели и линии

Цифровата и аналоговата камера снимат една и съща действителност, но преработват информацията от нея по различен начин. Принципната разлика между аналоговото и цифровото устройство идва от елементите, изграждащи структурата на образа.

 

При аналоговия монитор той се състои от отвесни линии и показателят за качеството му е така нареченият TVL (TV Lines). Колкото по-голям е TVL, толкова по-качествено и детайлно е изображението – 480 TVL , 520 TVL, 600 TVL, 1000 TVL.

 

При цифровия монитор изображението е изградено от точки. Колкото повече са точките, толкова по-добро е изображението. При видеонаблюдение можете да имате образ, пресъздаван от 0.3, 1.3, 2.0, 3.0, 5.0, 8.0  MP* (мегапиксела). Колкото повече са мегапикселите, толкова по-ясно и детайлно е изображението. В случая се използва понятието Resolution (резолюция) или разделителна способност.

 

Основни елементи на системите за видеонаблюдение

Най-простата аналогова система за видеонаблюдение се състои от аналогова камера, коаксиален кабел и аналогов монитор, който трябва да е с TVL поне като този на камерата.

 

Най-простата цифрова система за наблюдение се изгражда от IP камера**, UTP кабел (без екран, от четири усукани двойки), компютър и цифров монитор. Мониторът трябва да е с разделителна способност поне като тази на камерата.

 

Тези конфигурации са напълно достатъчни, за да следите сигнала от камерите на живо.

Но ако искате да документирате записите от видеонаблюдението, са ви необходими допълнителни устройства. При аналоговата система това е цифровият видеорекордер (DVR), при цифровата – мрежовият видеорекордер (NVR).

 

DVR приема аналоговия сигнал от камерата и го подава към аналоговия монитор, като го преработва и записва в цифров формат на твърд диск***.

 

NVR записва сигнала от цифровата камера и го подава към цифровия монитор. Той може да не е физически обект, а софтуер. Видеото се записва на твърди дискове, но може да се пази и на мрежови устройства. И в двата случая разполагате със записи от видеонаблюдението, които можете да съхранявате и възпроизвеждате многократно за определен срок, в зависимост от характеристиките на системата.

 

Аналоговите и дигитални системи за наблюдение и интернет

Когато аналоговата видеосистема е с включен дигитален видеорекордер (DVR), тя не само документира и архивира. След преобразуването на аналоговия сигнал от камерата в цифров, записите можете да видите на вашия компютър, а през интернет ще са достъпни за всяко дигитално устройство. Това означава, че можете да погледнете какво се случва в хола вкъщи или в ресторанта във всеки един момент.

 

Цифровата видеосистема предлага същите възможности, плюс още една – да следите директно показваното от видеокамерата и без сигналът да е минал през NVR.

 

Хибридна система за видеонаблюдение

Хибридната система за видеонаблюдение обединява аналогови и цифрови (IP) камери. Работи с мрежов видеорекордер – XVR, който записва сигнали и от аналогови, и от цифрови камери. Комбинира ги и ги обединява на една и съща платформа. Хибридното видеонаблюдение позволява постепенен преход от аналогова към дигитална видеосистема без рязко натоварване на бюджета.

 

 

Предимства и недостатъци на аналоговите системи за наблюдение

 

 • По-ниска цена от дигиталните – най-голямото предимство на аналоговите системи е, че са доста по-евтини от цифровите. Има, разбира се, и изключения от правилото.

 

 • Разнообразен дизайн – предлага се много голямо разнообразие от размери и дизайни, които задоволяват и най-специфичните нужди за наблюдение. В същото време са много сравними и съвместими една с друга.

 

 • Ниска резолюция – най-големият недостатък на аналоговите видеосистеми за наблюдение е ниската им разделителна способност. С тях трудно можете да получите детайлна картина, така че – примерно – записът да послужи на полицията при залавянето на злосторника.

 

 • Трудно съвместяване с безжични мрежи – въпреки че има безжични аналогови камери, сигналът им първо трябва да се преобразува в цифров. Това води до затруднения при съвместяването им с безжични мрежи. При всяка трансформация качеството на изображението намалява. Сигналът не може да бъде шифрован.

 

 • Възможна е кражба или манипулация на дигиталния видеорекордер (DVR).

 

 • Слабо пригодени са за наблюдение на обширни пространства.

 

 

Предимства и недостатъци на дигиталните системи за видеонаблюдение

 

 • Висока резолюция – при някои IP камери тя надминава 5 МР. Освен високо качество на образа, това означава по-голяма наблюдавана зона и намаляване броя на необходимите устройства.

 

 • Лесно съвместяване с безжични мрежи. Самата IP камера действа като мрежово устройство, при това използва вградено криптиране и дава по-голяма сигурност. Съвременните IP устройства могат да изпращат sms-и до телефон за предварително зададени ситуации.

 

 • По-лесен отдалечен достъп.

 

 • Мрежовият видеорекордер трудно може да бъде манипулиран, но дори и това да се случи, записите са достъпни в мрежовото хранилище.

 

 • По-широка честотна лента и по-голямо дисково пространство за съхранение са ви необходими, когато работите с IP камера.

 

 • Висока цена – IP видеосистемите са доста по-скъпи от аналоговите, нo и от това правило има изключения.

 

Разликите в цената на видеосистемите идва не само от цената на камерите, но и от допълнителното оборудване (елементи за мрежата, окабеляване, захранване) което трябва да бъде закупено. За потребителя, свикнал с аналогово видеонаблюдение,  понякога е трудно да проумее ценообразуването на NVR (мрежовия рекордер). Той за разлика от DVR (дигитален видеорекордер) не е физически предмет със своя цена. Това е софтуер, който е лицензиран за камерата и се инсталира на компютър. Затова в случая ви е необходим и компютър, и мрежово хранилище (според характеристиките на камерите).

 

Важно е да се отбележи, че до тук ставаше дума за стандартни аналогови системи за видеонаблюдение. Има вече по-модерни, на базата на аналогови камери с по-висока разделителна способност и по-качествени цветове. Те съответно са и доста по-скъпи, но не достигат качествата на IP камерите.

 

Как да изберете система за видеонаблюдение за своя обект

Чудите се кой тип система за видеонаблюдение е по-подходящ за вас? Направете точен анализ на особеностите на обекта; на целите и задачите, за които ви е нужно видеонаблюдението; на бюджета, който можете да отделите. Премислете с какво сте склонни да направите компромис и с какво не. После изборът ще бъде много лесен.

 

В случай, че ви е трудно да се справите сами, ние познаваме добре техническите характеристики на всички предлагани на пазара варианти и можем да ви помогнем.

 

 


 

 

8.0  MP* – 8 милиона пиксела

IP камера** –  от Internet Protokol (обслужва комуникациите в интернет и компютърните мрежи)

но го преработва и записва в цифров формат на твърд диск*** – заради цифровия видеорекордер по същество аналоговата система има хибриден характер. Ще продължим да я наричаме аналогова, защото е прието, че хибридни системи за видеонаблюдение са тези, които съчетават едновременно работата на аналогови и IP камери.

 

 


 

 

Автор: Иванка Могилска - http://mogilska.com

 

 

Loading...
Loading...